ویروس کرونا عامل بیماری کووید 19 مدتی است جهان را درگیر خود کرده است. این ویروس به شدت مسری توانسته تمام قاره ها را درنوردد و قربانی های بسیاری بگیرد. از آنجا که تا یافتن واکسن و درمان قطعی یا ایمنی گله ای یا جمعی در مقابل این بیماری باید در کنار آن زندگی کرد، در نتیجه باید نکاتی را در زندگی روزمره رعایت کرد. در این مقاله با ویروس کرونا و آداب مقابله با آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
ویروس کرونا چیست؟
کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که این خانواده بزرگ شامل ویروس سرماخورگی معمولی تا عامل بیماری های شدیدتر از جمله سارس (SARS)، مرس (MERS) و کووید 19 (Covid19) می شوند. خانواده ای از ویروس های پوشش دار و دارای RNA تک رشته ای و در جهت مثبت که در نمای میکروگراف های الکترونی به شکل تاج خورشیدی هستند به همین علت به این خانواده کرونا ویروس، ویروس تاج دار نیز می گویند، كه می توانند حيوانات و انسان ها را آلوده كرده و باعث بروز مشكلات تنفسى گاه به سادگى يك سرماخوردگى خفيف و گاه به اندازه ذات الريه شديد شوند.
ويروس سارس اولین بار در سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۳ کشف شد و راه انتقال آن از حیوانات به انسان بود و همچنین مرس که در سال ۲۰۱۲ در خاورمیانه کشف شد و به گفته دانشمندان از شتر به انسان انتقال پیدا کرده است. و اما کووید ۱۹ گونهای جديد از كرونا ويروس هاست كه در اواخر سال ٢٠١٩ در شهر ووهان در استان هوبى چين شناسايى شد و پس از مبتلا کردن افراد زیادی در چین، میان کشورهای دیگر دنیا هم شیوع پیدا کرد.
ویروس کووید ۱۹ ارتباط نزدیکی با ویروس کرونا خفاش دارد و گمان بر این می رود که این ویروس به صورت مستقیم یا با واسطه از خفاش به انسان منتقل شده باشد که به سرعت درحال انتقال بین انسان هاست.
علائم ویروس کرونا
علائم کرونا ۴ تا ۵ روز پس از آلوده شدن فرد به این ویروس بروز می کند. اما سازمان جهانی بهداشت (Who) دوره کمون یا نهفتگی برای ویروس کرونا را ۱۴ روز پس از مبتلا شدن به این ویروس اعلام کرده است.
علائم رایج این ویروس، شامل تب، سرفه خشک، خستگی و یا درد عضلات می شود. سرفه باید پیوسته باشد یعنی سرفه پیوسته برای یک ساعت یا ظرف ۲۴ ساعت که منجر به مشکل تنفسی می شود.
از دیگر علائم می توان به درد، گرفتگی بینی، آبریزش بینی (در موارد نادر)، گلو درد، اسهال، التهاب چشم، و همچنین از دست رفتن حس بویایی و چشایی اشاره کرد.
راه های انتقال ویروس کرونا
ویروس کرونا از طریق ترشحات تنفسی فرد بیمار هنگام مکالمه، عطسه و یا سرفه و همچنین از تماس با دست، سطوح یا اشیاء آلوده از كسى كه اين ويروس را دارد منتقل مى شود.
ویروس کرونا در صورت تماس با سطح آلوده و سپس تماس با چشم، بينى يا دهان منقل می شود.
به طور معمول ویروس های موجود در ترشحات تنفسى، فاصله دو مترى را در هوا طى مي كنند و زنده مى مانند.
پيشگيرى از بيمارى ویروس کرونا
براى پيشگيرى از ابتلا يا انتشار اين ويروس بايد موارد زير را رعايت كنيم:
- دست هایتان را مرتب با آب و صابون ویا مایع ضدعفونی کننده بشویید.
- هنگام سرفه یا عطسه دستمال جلوی دهانتان نگه دارید و اگر دستمال ندارید از آستینتان استفاده کنید و حتما دستمال استفاده شده را در سطل زباله بیاندازید و دستتان را بشویید.
- از تماس با افراد مبتلا خودداری کنید.
- سطح ایمنی بدن خود را با تغذیه سالم و مقوی و همچنین ورزش بالا ببرید.
- از استرس و افکار منفی که مهم ترین عامل تضعیف سیستم ایمنی بدن است بپرهیزید.
- بهترین و امن ترین مکان منزل شماست. پس تا حد امکان در خانه بمانید.
- زمانیکه از بیرون وارد منزل می شوید، لباس های خود را بیرون از خانه به مدت چند ساعت قرار داده و تمام موارد خریداری شده را ضدعفونی کنید.
- تغذیه مناسب در این روزهای کرونایی ضروری است. بنابراین از منابع غذایی ویتامین های B مانند سبزی های برگ سبز، میوه ها، شیر و انواع گوشت استفاده کنید. از خوردن غذاهای شور خودداری کنید. روزانه می توان از منابع غذایی ویتامین D مانند ماهی ها و لبنیات استفاده کنید. پیاز خام حاوی ویتامین C است و می توانید روزانه همراه با غذا مصرف کنید .
درمان کرونا با دارو و خوراکی ها
تا به امروز متاسفانه درمان قطعی و داروی خاصی برای این بیماری در سراسر دنیا پیدا نشده و بهترین درمان پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.
اما داشتن تغذیه مناسب برای افراد مبتلا به ویروس کرونا بسیار مهم و ضروری است که شامل موارد زیر می شود:
- استفاده از سبزیجات پخته شده مانند: لبو، هویج ، بروکلی، گل کلم ، گوجه فرنگی، اسفناج، شلغم
- استفاده از گوشت ، مرغ، ماهی کاملا پخته شده
- صبحانه متنوع با تخم مرغ کاملا پخته شده، گردو و عدسی
- استفاده از نارنج، زیتون، گوجه فرنگی خام در صورتیکه کاملا ضدعفونی شده باشند
- استفاده از حبوبات پخته شده
- استفاده از میوه هایی مانند سیب، پرتقال و لیمو شیرین با رعایت شستشوی مناسب
میزان ماندگارى ویروس کرونا روى سطوح
ماندگارى اين ويروس روى سطوح مختلف در دماى ٢٠ درجه سانتى گراد به شرح زير است:
روى سطح دستكش لاتكس تا ٨ ساعت
روى سطح آلومينيوم تا٨ ساعت
روى سطح پلاستيك تا ٢ روز
روى سطح استيل ٣ تا ٢٨ روز
روى سطح چوب تا ٤ روز
روى سطح شيشه تا ٤ روز
روى سطح كاغذ تا ٥ روز
روى سطح پى وى سى تا ٥ روز
روى سطح سراميك تا ٥ روز
روى سطح تفلون تا ٥ روز
همچنين روى لباس و الياف پارچه اى ماندگارى چندانى ندارد.
چگونه از افراد مبتلا به ویروس در خانه مراقبت كنيم؟
- همراه مراقب بيمار از وسايلى مانند ساعت، انگشتر و مچ بند استفاده نكند.
- فرد بيماراز ماسك معمولى استفاده كند و فرد مراقب از ماسكN95 استفاده كند.
- لباس هاى كثيف بيمار به صورت جدااگانه و در دماى ٦٠ درجه شسته شود.
- تمام سطوح، دستگيره، موبايل و قسمت هايى كه فرد بيمار با آن تماس دارد در طول روز ضدعفونى شوند.
- حركت بيمار در خانه محدود و فاصله ى دو مترى از بيمار رعايت شود.
- بيمار در يك اتاق جداگانه كه داراى تهويه مناسب و پنجره هاى باز است بماند.
- حداقل يكبار در طول روز حمام و دستشويى ضدعفونى شود.
- فردى كه فرآيند مراقبت بيمار را بر عهده دارد حتما سالم باشد و هیچ گونه بيمارى خاصی نداشته نباشد.
- ظرف غذاى بيمار جدا شود و بلافاصله بعد از استفاده به مدت ١ دقيقه در آب داغ قرار داده شود.
نکات دوران نقاحت بیماری
فرد مبتلا بعد از كرونا و در دوران نقاحت بايد موارد زير را رعايت كند:
- استفاده از دستگاه بخور و مرطوب كردن فضاى اتاق بيمار
- ورزش متناسب با وضعيت جسمى بيمار
- استفاده از نور آفتاب و هواى آزاد در طول روز
- دسترسى بيمار به راديو و تلويزيون، كتاب و مجلات
- مصرف منظم و به موقع داروها
- استراحت كافى و غلبه بر ضعف بدن
- اختصاص اتاقى با نورگيرى و تهويه و سكوت مناسب براى بيمار
- نوشيدن مايعات كافى در طول روز، استفاده از ويتامين ها و آب ميوه هاى طبيعى
- استفاده از غذاهاى فيبردار، سبزيجات و حبوبات پخته، پرهيز از غذاهاى دير هضم و چرب و سرخ كرده و فست فود، پرهيز از تركيب شير با ميوه هاى خام
- بررسى منظم وضعيت بيمار از نظر تب و هم چنين بررسى منظم وضعيت جسمى فرد مراقب و كليه اعضاى خانواده
شباهت و تفاوت كرونا با حساسيت فصلى
معمولا در حساسيت هاى بهارى موارد زير رايج است:
خارش چشم، دهان، بينى، گلو، آبريزش بينى، چشم هاى اشكى، عطسه، گرفتگى بينى، و در افراد مبتلا به آسم سرفه هاى مداوم
علائم كرونا:
گرفتگى بينى ،سرفه، در برخى موارد آبريزش بينى
و اما تفاوت حساسيت فصلى با كرونا:
حساسيت فصلى به طور معمول با تب همراه نيستند.
گاهى اوقات در مبتلايان به حساسيت هاى فصلى احساس خستگى و گاهى سر درد شايع مى شود.
همچنین حساسيت فصلى با گلو درد همراه نيست.